pcela.mk Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Increase font size Decrease font size Default font size default color green color orange color
Дома

Strict Standards: Non-static method mosMainFrame::sessionCookieName() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 34

Strict Standards: Non-static method mosCache::getCache() should not be called statically in /home/pcela/public_html/components/com_content/content.php on line 36

Warning: Parameter 2 to frontpage() expected to be a reference, value given in /home/pcela/public_html/includes/Cache/Lite/Function.php on line 100

Strict Standards: Non-static method mosCache::getCache() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 133

Strict Standards: Non-static method modules_html::module2() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 166

Strict Standards: Non-static method modules_html::modoutput_xhtml() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.html.php on line 112

Strict Standards: Non-static method modules_html::module2() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 166

Strict Standards: Non-static method modules_html::modoutput_xhtml() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.html.php on line 112
Advertisement

Strict Standards: Non-static method modules_html::module2() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 166

Strict Standards: Non-static method modules_html::modoutput_xhtml() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.html.php on line 112

Strict Standards: Non-static method modules_html::module2() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 166

Strict Standards: Non-static method modules_html::modoutput_xhtml() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.html.php on line 112

Strict Standards: Non-static method mosCache::getCache() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 133

Strict Standards: Non-static method modules_html::module2() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 166

Strict Standards: Non-static method modules_html::modoutput_rounded() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.html.php on line 107
Дали сте задоволни од нформациите на сајтот?
 

Strict Standards: Non-static method modules_html::module2() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 166

Strict Standards: Non-static method modules_html::modoutput_rounded() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.html.php on line 107
Advertisement

Strict Standards: Non-static method modules_html::module2() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 166

Strict Standards: Non-static method modules_html::modoutput_rounded() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.html.php on line 107

Пчеларство “Дабески“

Advertisement

Strict Standards: Non-static method modules_html::module2() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 166

Strict Standards: Non-static method modules_html::modoutput_rounded() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.html.php on line 107

Ја заборави лозинката

Strict Standards: Non-static method modules_html::module2() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 166

Strict Standards: Non-static method modules_html::modoutput_rounded() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.html.php on line 107

Кој е On-LineStrict Standards: Non-static method mosCache::getCache() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 133
Top

Strict Standards: Non-static method mosCache::getCache() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 133

Strict Standards: Non-static method modules_html::module2() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 166

Strict Standards: Non-static method modules_html::modoutput_xhtml() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.html.php on line 112

Strict Standards: Non-static method mosCache::getCache() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 133

Strict Standards: Non-static method modules_html::module2() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 166

Strict Standards: Non-static method modules_html::modoutput_xhtml() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.html.php on line 112

Брзи вести


Strict Standards: Non-static method HTML_content::show() should not be called statically in /home/pcela/public_html/modules/mod_newsflash.php on line 35

Strict Standards: Non-static method HTML_content::_Itemid() should not be called statically in /home/pcela/public_html/components/com_content/content.html.php on line 451

Strict Standards: Non-static method HTML_content::_linkInfo() should not be called statically in /home/pcela/public_html/components/com_content/content.html.php on line 454

Strict Standards: Non-static method HTML_content::Section_Category() should not be called statically in /home/pcela/public_html/components/com_content/content.html.php on line 510

Strict Standards: Non-static method HTML_content::Section() should not be called statically in /home/pcela/public_html/components/com_content/content.html.php on line 754

Strict Standards: Non-static method HTML_content::Category() should not be called statically in /home/pcela/public_html/components/com_content/content.html.php on line 757

Strict Standards: Non-static method HTML_content::Author() should not be called statically in /home/pcela/public_html/components/com_content/content.html.php on line 513

Strict Standards: Non-static method HTML_content::CreateDate() should not be called statically in /home/pcela/public_html/components/com_content/content.html.php on line 516

Strict Standards: Non-static method HTML_content::URL() should not be called statically in /home/pcela/public_html/components/com_content/content.html.php on line 519

Strict Standards: Non-static method HTML_content::ModifiedDate() should not be called statically in /home/pcela/public_html/components/com_content/content.html.php on line 535

Strict Standards: Non-static method HTML_content::ReadMore() should not be called statically in /home/pcela/public_html/components/com_content/content.html.php on line 538

Strict Standards: Non-static method HTML_content::TOC() should not be called statically in /home/pcela/public_html/components/com_content/content.html.php on line 525
ИНСПЕКЦИЈАТА ЗАПЛЕНУВА МЕД СО СОМНИТЕЛЕН КВАЛИТЕТ


Пчеларите се жалат дека се дозволува увоз на мед чие потекло не е декларирано, а цените се исти, па дури и повисоки од оние на домашниот, природен мед. Инспектори на Ветеринарната управа во неколку контроли повлекле од рафтовите поголеми количини, а на одговорните фирми им изрекле парични казни


Медот во големите маркети е со сомнителен квалитет и без ознака за потеклото, поради што инспектори на Ветеринарната управа во неколку контроли повлекле од рафтовите поголеми количини, а на одговорните фирми им изрекле парични казни. Ова за МИА го тврдат од Ветеринарната управа од каде признаваат дека немаат точни податоци колку професионални пчелари има, ниту колку се занимаваат со оваа дејност од хоби. Од Ветеринарната управа најавуваат евидентирање на пчеларите од идната година.
-Ако се обезбедат средства, ќе се реализира проектот за обележување на пчелите. Секоја кошничка би требало да има соодветно регистарско бројче и да се чува во софтверот за идентификација. Тогаш ќе се знае точно колку пчелни семејства има во Македонија, колкаво е производството на мед и од каде е - вели директорот на Управата, Дејан Рунтевски.

Според него, сите медари не се регистрирани освен кога е сезона на субвенции. Според него, проблем има и при регистрацијата на пчелните семејства. Тој тврди дека дел од ветеринарните станици не ги издаваат потврдите како што треба, за што ќе бидат санкционирани.
Македонија годинава прв пат доби дозвола за извоз на мед во Европската унија, но нема да ја искористи поради недоволното производство.

Пчеларите се жалат дека се дозволува увоз на мед чие потекло не е декларирано, а цените се исти, па дури и повисоки од оние на домашниот, природен мед. Тие сметаат дека потрошувачите треба да знаат што купуваат. Гоце Мирчевски, пчелар од Скопско, тврди дека поголемите пчелари не го даваат медот во големите маркети, туку си го продаваат на тезги по пазарите, или имаат сопствени продавнички. Помалите производители, пак, кои годишно вадат по максимум неколку стотици килограми, воопшто немаат проблем со продажбата. Доволно е пријателите и соседите да им купат по една тегла.
-Големи количини мед се увезуваат однадвор. Главен проблем е тоа што се продава без означена земја на потекло. На него пишува дека е ливадски, шумски или багремов, но никаде не стои од каде е - посочува Мирчевски.

На малверзациите укажува и релативно ниската цена која некогаш достигнува 180 денари наспроти реалната која за квалитетен, природен, чист мед, треба да е 250 денари.
-Потрошувачите не знаат чиј мед купуваат. Често се во дилема, ако некоја тегла чини 250 денари, зошто друга е 180. Како што стои за секој производ, увозник и потекло, така сакаме да стои и за медот - вели Мирчевски.

Пчеларите потврдуваат дека во земјава се произведува квалитетен мед, но немаме доволна количина бидејќи оваа земјоделска гранка е претежно хоби.
-Многу мал број пчелари се занимаваат професионално со оваа дејност. Добро би било кога би имале извоз во ЕУ, но засега тоа не можеме да го реализираме. Од друга страна, цените на големо за ливадскиот мед во европските држави се движат од 1,5 до 3 евра, а на мало од 3 до 5 евра. Тоа е дестимулативно за нас и неисплатливо со оглед на малата производна количина - нагласуваат пчелари.

Како што велат од Федерацијата на фармери, во Македонија има околу стотина илјади пчелни семејства, а просечното производство достигнува 840 тони мед при што преовладува ливадскиот. Статистичките податоци покажуваат негативен тренд во последните пет години.

Извор: Вечер

РОЈ ВО СЕПТЕМВРИ
Image 
 
   На 11, септември, 2010г. Мојот пријател Јован Стефаноски од Охрид собра рој кој се фатил на гранка. Пчелите биле во овоштарник во близина на селото Коњско, Охридско.
   Околу 14:00 часот ми се јави пријателот и ми кажа дека му се јавиле дека во атарот на селото Коњско има избеган рој и дека оди да го собере ???. Познавајќи го како добар мајтапџија не дадов некое значење на муабетот, си помислив дека пак смислил некоја шега. Вечерта пак ми се јави и  ми рече да ги видам сликите што ми ги пратил од ројот. Оваа година во Охрид се случуваат многу чудни работи но ова е капак на се.Ројот е прибран во сандак и се надевам дека успешно ќе презими. Фотографиите погледнете ги тука
  pcela.mk
 
ПЧЕЛИ НАПАДНАЛЕ ПОЛИЦАЕЦ
 Еден американски полицаец останал неколку часа заробен во својот автомобил опколен со рој побегнати пчели. Тој бил заменик шериф во Северна Каролина, а запрел со автомобилот за да му помогне на возачот на еден камион кој се расипал. Во камионот имало 60 кошници со пчели од кои едната се скршила.Пчелите тргнале кон полицаецот, кој спас побарал во својот автомобил, кој набрзо бил преплавен од пчели. Дури по неколку часа полицијата со помош на локалните пчелари успеале да го извлечат колегата од несекојдневната ситуација. Иако пчелите не биле агресивни, полицаецот убил неколку од нив, како што рекол во чиста самоодбрана.

  ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ТРУЕЊЕТО НА ПЧЕЛИТЕ ВО ОХРИД ЌЕ БИДАТ ДАДЕНИ НА СУД
                                                                                                 Image
   Денеска бевме информирани од групата оштетени пчелари дека ги комплетираат доказите за труењето на пчелите во Охрид и околината.  
  - Веднаш по доставување на пријавата излезен е на терен републичкиот ветеринарен инспектор и направен е записник од увидот.
  - Направен е увид и од страна на МВР и е поднесена пријава против сега засега непознат сторител.
  - Извршен е увид и од страна на комисијата за проценки при локалната самоуправа во Охрид.
  - Од страна на републичкиот ветеринарен инспектор пратени се примероци од мртви пчели на анализа.
  - Неколку пчелари по приватна постапка имаат испратено примероци од мртви пчели.
   -Исто така испратени се на анализа и примероци од лисјата на прсканите липи.
  По досегашното броење на угинати пчелни семејства, бројката надминува 250 друштва.
  Денес се приметени неколку граѓани како се движат низ централното градско подрачје со заштитни маски. Дали маските ги ставиле поради отровот со кој се прскани липите или од друга причина не знаеме затоа што граганите не беа расположени за изјава.
pcela.mk
 
РОЈ ПЧЕЛИ „НАПАДНАЛ“ КУЌА ВО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Една куќа во Велика Британија на кратко се нашла на мета на рој од повеќе од 30 илјади пчели кои ги преплашиле нејзините станари. Фил Сандерсон и неговата девојка најпрвин забележале дека наеднаш се смрачило, а потоа слушнале ужасно зуење. На почетокот не знаеле што се случува и помислиле дека се спрема страшна бура.Имале впечаток дека куќата ја опколиле стотина луѓе кои дувале во вувузели. Кога сватиле дека станува збор за пчели побрзале да ги затворат прозорците за да ги спречат инсектите да влезат во куќата. По извесен временски период пчелите се оддалечиле, а Сандерсон успеал да ги фотографира.

Ohridnews.com

 

ПРОТЕСТНО ПИСМО

   -Протестново писмо го испракам поради континуираното излагање на претседателот на ПСМ дип.економист Мирче Настоски.
Кој  од економска гледна точка тврди дека доколку еден пчелар почетник има 50 пчелни семејства можи солидно да живее од заработката од тие 50 пчелни семејства, со искористување на максимумот од истите односно пресметани се максималните теоретски приноси кои во реалноста не се ни блиску до остварливи.
   -  Споменати се просечни приноси од 20 кг. мед, јас во соработка со челновите на форумот за пчеларство www.pcela.mk/forum, контактиравме со многу искусни пчелари кои рекоа дека во просек изминативе 15-20 години просечен принос на мед од едно пчелно семејство се движат од 8 до 10 килограми.
 

Прочитај повеќе...
 
Strict Standards: Non-static method HTML_content::Navigation() should not be called statically in /home/pcela/public_html/components/com_content/content.html.php on line 549

Strict Standards: Non-static method mosHTML::CloseButton() should not be called statically in /home/pcela/public_html/components/com_content/content.html.php on line 552

Strict Standards: Non-static method mosHTML::BackButton() should not be called statically in /home/pcela/public_html/components/com_content/content.html.php on line 555

Strict Standards: Non-static method mosCache::getCache() should not be called statically in /home/pcela/public_html/includes/frontend.php on line 133