skip navigation

Болести и лечење

Почетна / Болести и лечење

НОЗЕМОЗА

Ноземозата ја има во цела Европа. Обично се појавува на секои 5-6 години во опасен вид. Овде ќе се укаже на некои алтернативни мерки кои можат да влијаат на ...

ВАРОА

Кога ќе пристигне побогата паша на пролет, на една неожичена рамка се поставува една лента од сатна основа, широка околу 1 цм. Вака припремената рамка се става во ...

Варово легло

Болеста Варовно легло ја предизвикува габичката Ascosphera apis. Болеста е претставена преку мицелии кои се долги кончести организми, по боја бели па мртвата ...

Европска чума на пчелното легло

Европската чума е од поблага природа од која боледува отвореното и затвореното легло. За нејзина појава учествуваат повеќе видови ...

Америчка чума

Ако во разговор со пчелар или во пишан текст спомнам бактериска болест многу пчелари нема да обрнат никакво внимание но доколку место изразот бактериска болест ...

Едноставно за америчката чума

Со појавата на комерцијалното пчеларење, америчката чума се повеќе добива на значај, посебно од гледна точка на навремено ...